Eerder werkte ze in de recreatiebranche en de horeca, stond ze voor de klas en was ze vakgroepvoorzitter in het onderwijs. Tegenwoordig is Kim Dalessi (37) Adviseur Werk bij het UWV. Het moge duidelijk zijn: werken mét en vóór mensen is altijd dé rode draad binnen haar loopbaan geweest. Met haar glasheldere ambitie voor ogen raakte ze ook bij het Tilburgse Rangeerterrein betrokken. “Iedereen hoopt zijn of haar plek in de maatschappij te vinden. Maar ik merk dat maatwerk daarbij steeds belangrijker wordt.”
“‘De meeste mensen deugen’; het wordt wel eens gezegd. En ik weet: dat is ook echt het geval”, geeft Kim te kennen. “De meeste mensen die ik in mijn werk tegenkom, willen heel graag hun eigen positie binnen de samenleving verwerven.” Het maakt vooral dat ze goed kijken en luisteren in haar werk belangrijk vindt. “Zo probeer ik – samen met mijn circa 75 collega’s – steeds te doorzien wat mensen écht nodig hebben, en vervolgens maatwerk te leveren om op die manier van meerwaarde voor ze te zijn.”
“Iedereen wil zijn plek vinden in de maatschappij. Ik wil daar een bijdrage aan leveren.”
Maatwerk bieden
Dat maatwerk bieden gebeurt in de breedste zin van het woord, zo geeft de UWV-adviseur aan. “Dat doen we de ene keer met praktische begeleiding, door bijvoorbeeld hulp te bieden bij het opstellen van een cv. Maar als iemands oude baan niet meer passend is, zijn we er ook voor de oriëntatie op ander werk.”
De individuele aanpak die Kim en haar collega’s erop nahouden wordt met de dag belangrijker, zo merkt ze in de praktijk. “Door de krapte op de arbeidsmarkt is intensievere begeleiding nodig. We zien bijvoorbeeld relatief gezien meer mensen die een burn-out doormaakten of zijn vastgelopen in hun werk. Maar we helpen ook personen die zich een slag in de rondte solliciteren om er vervolgens gewoon niet doorheen te komen. En dan zijn er natuurlijk ook nog diegenen die heel lang in dezelfde functie werkten en bijvoorbeeld na een faillissement op straat komen te staan.”
Traject via het Rangeerterrein
Een van de maatwerkdiensten die het UWV aanbiedt, is een kanteltraject via het Rangeerterrein. Het Rangeerterrein is er voor inwoners uit Midden-Brabant die interesse hebben in een baan in een andere sector. Zij kunnen zo kennisaken met de logistiek, techniek, de vrijetijdsbranche of de zorg. “Het kanteltraject is vooral geschikt voor intrinsiek gemotiveerde kandidaten die ervoor openstaan om op mbo-niveau nieuwe dingen te ontdekken.” Deelnemers hoeven niet compleet blanco dat traject in te gaan, zo laat Kim weten. “Maar ik zie wel dat alles gewoon over je heen laten komen vaak de meest succesvolle aanpak is.” Daar voegt ze aan toe: “Het komt overigens ook voor dat kandidaten ontdekken dat een bepaalde functie juist helemaal niet bij ze past. Ook dat is een stap vooruit.”
“Je ziet ineens twinkeling in hun ogen; dít is wat ze leuk vinden!”
Als Adviseur Werk is Kim 2 dagen per maand bij het Ontdekstation aanwezig; de eerste fase van het Rangeerterrein Techniek. Wat ze daar ziet gebeuren? “Voor sommige kandidaten is het simpelweg een brug te ver om zelf bij een potentiële werkgever binnen te stappen. Maar via deze weg kunnen ze op een heel laagdrempelige manier toch ontdekken: wat vind ik leuk? Dit door samen te werken en in gesprek te gaan. Je ziet dan mooie dingen ontstaan.”
De technische sector in
Diegenen die via het Rangeerterrein hun mogelijkheden binnen de technische sector willen ontdekken, beginnen hun traject dus bij het Ontdekstation. “Allereerst stelt iedereen zich voor en vertellen de kandidaten waar ze vandaan komen en naartoe willen. Vervolgens gaan ze aan de slag met een workshop technisch Lego, gevolgd door bijvoorbeeld een training in houtbewerking.” Soms is het dán al raak, zo stelt de adviseur. “Je ziet dan ineens een twinkeling in hun ogen, en weet: dít is wat ze leuk vinden.”
Het grote voordeel van een traject via het Rangeerterrein? “De kandidaten kunnen zelf ervaren of iets bij ze past. In een groep, zodat ze het gevoel krijgen niet alleen in hun zoektocht te staan. En door de persoonlijke begeleiding voelen ze zich ook echt gezien en gehoord”, zo reflecteert Kim. “Al met al een mooi voorbeeld van het maatwerk dat ik samen met mijn collega’s nastreef om ieder zijn of haar plek te helpen vinden.”
Ook loopbanen op de rails krijgen
Ben jij net als Kim werkzaam als Adviseur Werk? Of beleid je op een andere manier werkzoekenden naar een volgende fase in hun loopbaan? Het Rangeerterrein helpt ze een stap richting de vrijetijdssector, techniek, logistiek of zorg te zetten. Overweegt een werkzoekende onder jouw vleugels een van de genoemde sectoren? Meld hem of haar dan vooral bij ons aan.
En wil ook jij begeleiding bieden tijdens de oriëntatiefase van het Rangeerterrein-traject? Schrijf je dan in als observant via info@rangeerterrein.nl. Dan bundelen we onze krachten voor het beste resultaat.
Het Rangeerterrein is een initiatief van Werkgeversservicepunt Midden-Brabant en Leerwerkloket Midden-Brabant. Deelname is kosteloos. Volg ons ook via Facebook, Instagram en Linkedin.