Aan de kant voor Niels

Stel, je overweegt deel te nemen aan een kanteltraject bij Rangeerterrein. Wat komt er dan allemaal op je af? Wat mag je verwachten? En wat juist niet? In deze editie van ‘Aan de kant voor…’ spreken we Niels van de Put. Hij was werkzaam als front-end webdeveloper in de IT-sector, maar is inmiddels drukdoende om de technische sector te verkennen. Wij informeerden naar zijn ervaringen tot dusver.

Het lijkt een hele verandering; van IT naar de techniek. Heb jij datzelfde gevoel?

Ja, zeer zeker! Het is echt 180 graden de andere kant op. Toch voelt het tegelijkertijd wel als een logische stap.  

Hoe zit dat?

In mijn oude functie zat ik dagenlang achter de computer. Dat leidde tot veel migraines. Toen mijn tijdelijke contract een paar maanden geleden eindigde, hebben we het daar dus bij gelaten. Na 6 jaar in de IT wil ik nu meer met mijn handen gaan doen. En ik heb veel mensen met een baan in de technische sector om mij heen. Dan krijg je al wel een beetje een idee van hoe en wat, en of de branche bij je zou passen. 

Dat het de technische sector moet worden, dat was in mijn geval eigenlijk geen vraag maar een gegeven. In het verleden heb ik bijvoorbeeld al wel eens nagedacht over meubelmaken. Daarnaast heb ik de opleiding tot edelsmid ooit serieus overwogen. De zorg en de logistiek passen daarentegen echt niet bij mij. En zo zijn er meer branches die meteen al afvielen. De techniek is dus om meerdere redenen de juiste keuze. 

Hoe zag het ‘verkennen van de technische sector’ er in jouw geval uit? Wat heb je allemaal ondernomen om een goed beeld te krijgen? 

Allereerst waren er natuurlijk de bijeenkomsten via het Rangeerterrein. Tijdens de eerste ochtend – die in Ontdekstation013 – kreeg ik twee opdrachten; een uur werken met technisch Lego en een uur houtbewerking. Op basis van observaties vanuit het Rangeerterrein en een aanvullend gesprek werd er een profiel voor me opgesteld. In de weken erna volgden twee middagen bij Yonder; het oude ROC Tilburg. Daar gingen we de klaslokalen in om te kijken wat er binnen een specifiek vakgebied – de techniek dus – allemaal mogelijk is, en wat de opleidingen daar inhouden. Ik weet sindsdien dus op welke functies ik kan solliciteren.  

En ook buiten het traject om ben ik hier en daar op verkenningstocht geweest. Wel steeds in de technische sector. Zo liep ik laatst bijvoorbeeld met een vriend mee die netbeheerder is. Ik probeer de lijntjes die ik heb goed te benutten en niet te veel op één paard te wedden. 

Naar welke functies kijk je nu vooral?

Naar functies als elektromonteur en elektro-engineer, gemixt met mechatronica en machinebouw. Dat is een best breed spectrum natuurlijk, maar dat is het technische werkveld ook. Alleen al binnen de elektrotechniek heb je weer 4 of 5 verschillende branches. 

Zijn er vaardigheden die je in de IT gebruikte en ook in de technische sector weer aan kunt spreken? 

Ja, volgens mij zijn er altijd dingen die je mee kunt nemen. Ervaring op het gebied van samenwerken bijvoorbeeld, handigheid in communiceren en mijn computervaardigheden. En bij het programmeren van websites komt een bepaald soort logica kijken, die volgens mij in andere situaties goed van pas kan komen. Dus ook die neem ik mee.  

Hoe zou je nu – terugkijkend op het hele proces – jouw kanteltraject omschrijven?

Ik kwam via het UWV bij het Rangeerterrein terecht. Het team bleek ontzettend enthousiast en wilde echt graag helpen. Dat merk je aan de manier waarop er met je gepraat wordt, de oprechte interesse en de informele sfeer. Eerlijk is eerlijk: ik was niet metéén enthousiast toen ik over de precieze inhoud van het traject hoorde. Ik kon me moeilijk tot dat Lego’en zetten, omdat het in eerste instantie een beetje kinderachtig voelde. Maar toen ik eenmaal wist wat de gedachte achter die opdracht was – dat het niet om het mooiste bouwwerk maken ging, maar om inzicht in mijn werkwijze en aanpak – veranderde dat. Inmiddels kijk ik positief op het traject terug.  

Vooral door de georganiseerde meeloopdagen weet ik nu wat er in een bepaalde functie van me verwacht wordt, en wat ik zelf verwachten mag. Ook heb ik kunnen ervaren of bepaalde werkzaamheden in de praktijk wel uit mijn handen komen. Ik kan namelijk graag iets willen, maar of het me echt lukt, dat is natuurlijk een tweede. En bij de opleiding elektrotechniek merkte ik dat ik in mijn element was. Al zou ik wel de meer complexe kant op willen; de bedrading in fabrieken verzorgen bijvoorbeeld. Meer richting hbo-niveau. Daar spraken we dan ook meteen over; over de mogelijkheid tot instroom op niveau 4. Tegelijkertijd weet ik na die opleidingsbezoeken overigens ook wat binnen de techniek juist helemaal níet bij me past. Allemaal interessante informatie wanneer je voor een keuze als de mijne staat. Een leerzame ervaring dus.  

Hoe groot acht je de kans dat je daadwerkelijk de omslag naar de techniek maakt? 

Ik moet natuurlijk realistisch blijven; als ik in de techniek de komende periode geen baan kan vinden met een mooie opleiding en een goed loon, dan zal ik nog een tijdje terug moeten naar de IT. Ik kan niet eeuwig werkloos blijven natuurlijk. Maar je hoort overal dat bedrijven staan te springen om technische mensen. Ik acht mijn kans daarom best groot. 

Hoe hoop je er volgend jaar rond deze tijd bij te zitten?

Ik hoop dat ik dan een bbl-opleiding in de technische sector doe. Bij wat voor bedrijf, dat weet ik echt nog niet. Als het maar om werk gaat waar ik mijn hele leven lang mee vooruit kan, en wat een beetje fatsoenlijk betaalt.