Hoppenbrouwers wil fors groeien: ‘Zij-instromers zijn een belangrijke doelgroep voor ons’

De ambities van Hoppenbrouwers Techniek reiken tot grote hoogten. Het van origine Udenhoutse bedrijf heeft flinke groeidoelen. En dáár zijn enthousiaste medewerkers – waaronder zij-instromers – voor nodig. Het zou mooi zijn als die de weg naar Hoppenbrouwers via het Rangeerterrein weten te vinden. “Met de huidige populatie vakmensen gaan we het namelijk niet redden”, zo vertelt Wesley van Gastel, hoofd recruitment bij Hoppenbrouwers. “Dan zouden álle vakbroeders in Nederland bij ons moeten gaan werken. Zij-instromers zijn daarom een belangrijke doelgroep voor ons. We streven ernaar om op jaarbasis zo’n 150 talenten te laten starten.”

Wesley werkt sinds het najaar van 2021 bij Hoppenbrouwers en is sinds begin 2023 teamleider Recruitment. “Eigenlijk heb ik altijd hetzelfde gedaan, maar tot twee jaar geleden was er van een team nog geen sprake. Dan kun je jezelf dus ook moeilijk teamleider noemen. Ik heb me altijd al beziggehouden met het vinden en werven van nieuwe collega’s: recruitment dus.”

Foto: Wesley van Gastel
Wesley van Gastel

Ambitieuze groeiplannen

Het ziet er niet naar uit dat de missie van Wesley en zijn directe collega’s binnenkort voltooid is. Want hoewel Hoppenbrouwers – dat momenteel twintig vestigingen heeft – de laatste jaren enorm is uitgebreid, is het einde van die groei nog lang niet in zicht. Wesley duidt het met wat cijfers. “Een jaar of zeven terug zaten we op een jaaromzet van 100 miljoen euro. Vorig jaar tikten we de 360 miljoen aan. In 2030 willen we één miljard euro aan omzet boeken.”

Om dat doel te bereiken, moet de organisatie flinke groeistappen zetten. De teamleider vertelt: “We willen jaarlijks autonoom groeien én ook nog eens groter worden door overnames. Om te ontwikkelen, heb je natuurlijk mankracht nodig en dat is deels de verantwoordelijkheid van ons team. Dat team is óók gegroeid, zowel in aantal mensen als kwalitatief. Voorheen werkten de hr-medewerkers van iedere vestiging op hun eigen manier. Nu is er uniformiteit. We kijken nu ook meer naar het bedrijfsbelang. Een voorbeeld: stel dat ik een goede kandidaat op bezoek krijg die niet heel goed past in het profiel van Udenhout, maar wel ergens anders. Dan kan hij of zij daar misschien aan de slag. Zo raken we talent niet kwijt.”

Krapte op de markt

Dat laatste zou ook zonde zijn, zeker in deze krappe markt. Tel daarbij op dat installatiemonteurs de banen voor het uitkiezen hebben en je snapt dat Hoppenbrouwers zuinig wil zijn op binnenkomend talent. Wesley weet dat juist dáár de grote uitdaging ligt. “De groep vakbroeders wordt alleen maar kleiner, als je kijkt naar de uitstroom. Zij-instromers zijn daarom een belangrijke doelgroep voor ons. Die mensen willen we enthousiast maken voor de techniek, onder meer door onze eigen Academy waar ze versneld een BBL-opleiding kunnen afronden. Ons doel hierbij? Jaarlijks zo’n 150 zij-instromers laten starten.”

Samenwerking met Rangeerterrein

Om die mensen te bereiken, heeft Hoppenbrouwers zijn eigen kanalen en campagnes. Maar ook de intensieve samenwerking met het Rangeerterrein helpt om in contact te komen met kandidaten. “We vinden het vooral belangrijk om mensen die op een kantelpunt staan te laten zien wat het werken in de techniek inhoudt”, vertelt Wesley. “Door middel van bijvoorbeeld workshops te geven op onderwijsinstellingen en aan andere doelgroepen. Mensen bekend maken met Hoppenbrouwers en daarmee enthousiast maken voor de techniek; dat is wat we willen.”

Volgens de teamleider is het primaire doel van de aansluiting bij het Rangeerterrein – alweer heel wat jaren geleden – niet om meer mensen te werven. De samenwerking is vooral ontstaan uit een maatschappelijke gedachte. “We zien het als onze plicht. We zitten midden in een grote maatschappelijke opgave: de hele energietransitie voor elkaar krijgen. Dat lukt niet als je de blik alleen naar binnen richt. Nederland heeft nieuwe monteurs en installateurs nodig om het voor elkaar te krijgen en wij willen die doelgroep door onze zichtbaarheid enthousiast maken. Natuurlijk hopen we tegelijkertijd nieuwe collega’s te werven op deze manier, maar dat is niet het hoofddoel. Dat is een mooie bijvangst.”

Onderdompelen in de techniekwereld

Wesley spreekt enthousiast over onze samenwerking. “Via het Rangeerterrein kunnen kandidaten op een laagdrempelige manier ontdekken wat werken in de techniek inhoudt. Het is een prachtig en waardevol initiatief dat bijdraagt aan de toekomst van ons vak.”

Wat betreft het partnerschap tussen beide organisaties ziet Wesley nog volop kansen. “Nu vinden de kennismakingen vooral plaats bij het Rangeerterrein, maar in de toekomst willen we mensen écht onderdompelen in onze techniekwereld. Onze vestigingen laten vooral kantoren met bureaus zien, maar het echte werk gebeurt op locatie – dát is wat we kandidaten willen laten ervaren.”