De techniek zat er altijd al een beetje in bij Annieke. Terwijl haar leeftijdsgenoten met poppen speelden, bouwde ze met LEGO de mooiste constructies. En wanneer haar vader in de schuur aan het klussen was, hielp ze graag mee. Na haar afstuderen belandde ze in het onderwijs, maar de passie voor techniek was nooit helemaal weg. Via het Rangeerterrein ontdekte Annieke dat het vuurtje nog feller brandt dan ze vermoedde.
De 37-jarige Annieke is pas begonnen aan een compleet nieuw hoofdstuk in haar leven. Dat speelt zich af in onze provincie. “Ik kom oorspronkelijk uit Noord-Holland”, vertelt ze. “Mijn man komt wél uit Brabant. Samen kochten we ruim een jaar geleden een huis in Midden-Brabant. Daarvoor moest ik wel mijn baan in Noord-Holland opzeggen, maar dat zag ik tegelijkertijd als een mooie kans om iets nieuws te beginnen, in een andere omgeving. Maar het is hier wel een beetje wennen, hoor. Brabant is toch wat anders dan de Randstad.”
Klussen aan huis
Het nieuwe huis was niet bepaald instapklaar. Er was nét iets meer voor nodig dan het sauzen van de muren en het ophangen van wat lampen om het bewoonbaar – en naar smaak – te krijgen. “Alleen de buitenmuren zijn blijven staan. Het dak ging eraf en de vloer eruit. Het was een enorm karwei. Ik heb veel zelf gedaan. Vloeren uitbikken, tegels zetten, kitten en zelfs stucen. Nee, daar had ik geen ervaring mee, maar je hebt er geen universitaire graad voor nodig. Van YouTube-video’s en vooral door het te doen, kun je veel leren. Het is leuk om je eigen huis zo op te bouwen!”
Liever met haar handen werken
Door het klussen werd nog maar eens bevestigd wat Annieke eigenlijk al wist: dat ze graag met haar handen werkt. Toch deed ze dat in de eerste vijftien jaar van haar loopbaan maar weinig. Ze was actief als onder meer gymdocent, maatschappelijk-sportcoach en teamcoördinator jongerenwerk. “Maar het was tijd voor iets anders. Door de recente verbouwing herontdekte ik mijn passie voor techniek. Technische vakken, zoals scheikunde, wiskunde en natuurkunde, gaven me altijd rust. Je hebt bij die vakken geen discussie: één plus één is gewoon twee. Die duidelijkheid en dat overzicht miste ik in het vakgebied waarin ik werkte. Mensenwerk is ook heel mooi, maar het bracht me niet de rust waarnaar ik zocht.”
Een nieuwe stap via het Rangeerterrein
Dat Annieke na haar verhuizing naar Brabantse grond niet meer de hele week als docent of coach wilde werken, werd steeds helderder. Maar wat dan wel? “Ik wist het niet goed en liep een beetje vast. Via het Leerwerkloket Midden-Brabant bezocht ik een banenmarkt, waar ik uiteindelijk een flyer van het Rangeerterrein in handen kreeg. Thuis heb ik me meteen aangemeld voor een techniekoriëntatie, om wat beter kennis te maken met de sector.”
Wat er toen gebeurde, verraste Annieke positief. “Ik kreeg na het invullen van het formulier meteen een bevestigend appje en kort daarop had ik een fijn telefonisch gesprek met iemand van het Rangeerterrein. Dat voelde goed. Ik vond het een spannende stap en dan is die persoonlijke aandacht heel fijn.”
Luisteren, bouwen en opleidingen bezoeken
Annieke schoof aan bij een techniekochtend bij de Ontdekstation013 in de Tilburgse Spoorzone. Ook daarop kijkt ze vol enthousiasme terug. “De eerste dag begon met een klassikale voorlichting en daarna gingen we wat dingen maken. Eerst met LEGO en toen met hout. Nou, dat had ik eerder gedaan.”
“Op de tweede dag bezochten we verschillende technische opleidingen binnen Yonder in Tilburg. Toen werd nog maar eens duidelijk hoe veelzijdig de technieksector is. In een stevig tempo kreeg ik veel informatie van docenten, en zag ik wat de opleidingen in hoofdlijnen inhielden. Het was een ontzettend leerzame, maar ook intensieve dag.
Leuk contact met gelijkgestemden
Het leukste aan het traject vond Annieke het contact met mede-rangeerders. “Er waren veel leeftijdsgenoten die een carrièreswitch overwogen. Mensen die net als ik een beetje zoekende waren. Dat schiep echt een band en het droeg eraan bij dat ik met een heel goed gevoel terugkijk op de dagen. Het Rangeerterrein heeft dit perfect georganiseerd en daarom deel ik mijn ervaringen graag in dit artikel. Niet om pluimen uit te delen, maar vooral om mensen die zich ook oriënteren op iets nieuws te vertellen hoe het eraan toegaat.”
Nóg enthousiaster over techniek
En nu? “Het gouden ticket naar mijn technische droombaan heb ik nog niet gekregen”, bekent Annieke. “Maar ik heb zelf de telefoon gepakt en bedrijven gebeld en gevraagd om een dagje mee te lopen om mij verder te oriënteren op de mogelijkheden in de techniek. Waar mijn toekomst op het gebied van werk precies ligt, dat durf ik nu nog niet te zeggen. Maar dat ik dankzij het Rangeerterrein nóg enthousiaster ben over de sector dan ik al was, dat is zeker. En dat is een hele mooie, verhelderende stap.”
Advies van Annieke
Annieke eindigt met een advies aan mensen die nadenken over iets nieuws in de techniek of zorg. “Schrijf je gewoon gratis en vrijblijvend in bij het Rangeerterrein. Je hebt niks te verliezen, maar misschien wel een hele mooie toekomst te winnen!”