Het Rangeerterrein geeft inzicht en verruimt je blik

Jarenlang voerde Michael (46) constructiewerk uit. Die zware arbeid trok niet alleen lichamelijk een flinke wissel op hem. Ook de grote focus op kwantiteit boven kwaliteit begon hem steeds meer tegen te staan. En dus besloot hij het over een andere boeg te gooien. Via het Rangeerterrein kreeg hij inzicht in de alternatieven binnen ‘zijn’ sector en vond hij werk waar hij energie van krijgt. “Buiten je eigen, bekende wereldje zoeken is nog best lastig. Maar toen ik het lokaal voor mechatronica binnenstapte, wist ik meteen: dit is wat ik wil doen.”

Een banenswitch hoeft niet altijd een complete omslag te betekenen. Soms is de overstap naar een ander soort werk binnen dezelfde sector genoeg. Dat bleek ook bij Michael het geval. Alle kennis en ervaring die hij in zijn eerdere technische jobs opdeed, gebruikt hij inmiddels alweer lange tijd voor een baan in de mechatronica; ander werk, maar nog wel binnen de hem bekende technische branche. “De combinatie van technieken maakte me enthousiast. Ik wilde leren, ik wilde vooruit!”  

Hoe het begon

Het verhaal van Michael begint al na zijn basisschoolperiode. Hij besluit dan naar de LTS Metaaltechniek te gaan. Tussen hem en het schoolsysteem botert het niet helemaal, maar met de technische sector is de match er meteen. Binnen de kortste keren last hij als geen ander. De praktijk blijkt voor hem gewoon de beste leerweg te zijn.  

“Na mijn schooltijd ben ik al vrij snel constructiewerk gaan doen. Dat betekende meestal op locatie stalen constructies in elkaar lassen en monteren. Voor een beetje afwisseling werkte ik soms een tijdje in de werkplaats, of ik wisselde van baan. Dan moest ik bijvoorbeeld ineens TIG-lassen. Dat is best precies werk; leuk om een tijdje te doen. Maar in mijn baan als constructiewerker kon ik mijn draai eigenlijk steeds minder vinden.” Zijn werk is zwaar en dat begint hem ook steeds zwaarder te vallen. “Ik kreeg steeds meer last van mijn rug. En het frustreerde me dat ik zorgvuldig wilde werken, terwijl vaak van me verwacht werd dat ik veel sneller en minder precies zou zijn. Die werkwijze ligt me gewoon niet.” 

Het Rangeerterrein

Michael zoekt wat rond, maar merkt al snel dat hij het lastig vindt om buiten ‘zijn eigen wereldje’ te kijken. Gelukkig kwam zijn contactpersoon bij het UWV met een idee: een door de overheid gesubsidieerd – en voor hem dus kosteloos – traject bij het Rangeerterrein. “Tijdens mijn dag op het Ontdekstation013 ontmoette ik veel mensen die in hetzelfde schuitje zaten; op zoek naar een andere baan in de techniek, maar wat precies…?”  

Bij het Rangeerterrein hing een informele sfeer, zo blikt Michael nu terug. “En de mensen daar zijn écht met je begaan. Ze gaven me inzicht in het aanbod aan werk binnen de sector, en hielpen me zo te bepalen wat bij me past.” Hoe hij erachter kwam welk werk hij leuk vindt? “We gingen op bezoek bij een roc. Ik weet nog goed dat ik het lokaal voor mechatronica binnenstapte en metéén voelde; dit is wat ik wil! Het is een combinatie van elektrotechniek, werktuigbouwkunde en meet- en regeltechniek. Het stukje werktuigbouwkunde had ik natuurlijk al onder de knie, maar de combinatie met andere technieken maakte me enthousiast.” 

Op zoek naar werkgevers

Met volle focus op zijn toekomstige vakgebied gaat Michael vervolgens op zoek naar passende werkgevers. “Dat deed ik samen met de mensen van het Rangeerterrein. En zo raakte ik op een gegeven moment met De Rooij Staltechniek – mijn huidige werkgever – in gesprek. Ik voelde tijdens onze gesprekken aan alles dat zij mensen graag kansen bieden. Daarnaast droeg hun manier van communiceren aan mijn positieve gevoel bij; ze draaiden niet om de hete brij heen, maar zeiden waar het op stond. Daar hou ik van.” 

Bij De Rooij Staltechniek zit hij alweer enige tijd goed op zijn plek. De combinatie is een mooie, en dat vindt zijn werkgever ook. Niet voor niets heeft Michael net weer een nieuw contract aangeboden gekregen. Wat hij mensen zou willen adviseren die vastlopen in hun huidige baan maar niet goed weten hoe en wat? “Buiten de grenzen van je eigen wereldje kijken kan lastig zijn. Ben je je daar bewust van en wil je écht graag? Dan kan het Rangeerterrein een kruiwagen voor je zijn”, zo stelt hij. “Maar dan wel op voorwaarde dat je bereid bent de kruiwagen mee te duwen.” 

Laat het Rangeerterrein ook het kantelpunt in jouw carrière zijn

Wil je van baan veranderen maar weet je niet goed welk werk en welke sector bij je past? Of twijfel je of je wel de juiste opleiding of werkervaring hebt? Kantelarij helpt je de stap te zetten naar de vrijetijdssector, techniek, logistiek en de zorg.

Rangeerterrein is een initiatief voor inwoners van Midden-Brabant en deelname is kosteloos. Meer weten? Meld je aan!