mail: info@rangeerterrein.nl

Rangeerterrein

Jochem vond zijn droombaan!

Dankzij gesprekken met creatieve ondernemers vond Jochem zijn droombaan als fotograaf


“Van kleins af aan wist ik het al: ik wil piloot worden. En het was een lange weg, maar het is me gelukt en het is de baan van mijn dromen!”
Jochem herinnert zich het terloopse gesprek nog precies, daar in het gangetje bij een collega thuis. Het enthousiasme van de man deed iets met hem. Niet zo gek als je bedenkt dat zijn situatie precies het tegenovergestelde was. Want nooit wist Jochem precies wat hij wilde. Zowel in opleidingen als in de rest van zijn loopbaan was er altijd twijfel.

Zelfs nu hij al jaren dolgelukkig werkt als zelfstandig fotograaf, steekt die vraag zo nu en dan weer de kop op: wat wil ik nou écht?

Waar komt die twijfel vandaan?

“Ik heb me heel lang afgevraagd waarom ik in tegenstelling tot die piloot altijd twijfelde. Jaren later keek ik tijdens weer zo’n twijfelmoment eens terug op wat ik tot nu toe allemaal had gedaan. En ineens zag ik het.”
“Ik heb altijd een hele brede interesse en nieuwsgierigheid gehad. Deed van alles tegelijk en door elkaar. Maar raakte ook snel verveeld. Ik was bang dat ik overtuigd iets zou kiezen en alsnog verveeld zou raken. Dat veroorzaakte die twijfel.”

Maakt twijfel het lastig om een goede loopbaankeuze te maken?

“Zeker. In zo’n situatie ben je sneller geneigd om voor de veilige optie te kiezen. En dat is lang niet altijd de beste optie. Ik koos bijvoorbeeld voor een studie werktuigbouwkunde. Heel waardevol, maar met de kennis van nu had ik beter voor communicatie of journalistiek kunnen kiezen.”
“Maar zo wordt het spel niet gespeeld. Je kunt pas achteraf beoordelen of je de juiste keuze hebt gemaakt. En toch denk ik dat je redelijk goed de juiste keuzes in je carrière kan maken zonder dat je alles kunt overzien. Belangrijkste is denk ik toch dat je jezelf je leven lang blijft ontwikkelen.”

Hoe maak je dan de juiste keuzes in je loopbaan?

“Door een goed beeld te krijgen van wie je zelf bent, waar je goed in bent en erachter te komen wat de dingen zijn waar je zo super enthousiast van wordt dat je niet meer kunt stoppen. En dan liefst op een beetje gestructureerde manier. Eigenlijk zoals de 3 fasen van het Rangeerterrein.”

Stap 1: Oriënteren

“Het begint immers met oriënteren. Wat spreekt je aan en waarom? Werk je al een aantal jaren? Kijk dan eens terug: wat waren de situaties en momenten waarin je het meest op je plek zat? En waarom was dat? Loopbaanadviseurs kunnen je daarbij ook goed adviseren. Maak daar gebruik van. Zij kunnen je als experts heel snel goed op weg helpen.”

Stap 2: Verdiepen

“Als je volgende keuze wat concreter wordt, kun je je gaan verdiepen voor nóg meer informatie. Toen ik de switch maakte van kwaliteitsmanagement naar fotografie, heb ik heel veel gesprekken gevoerd en dagen meegelopen met mensen in creatieve beroepen: fotografen, vormgevers, art directors en industrieel ontwerpers. Je kunt het zo gek niet verzinnen.”
“Dat leverde mij veel waardevolle informatie op voor de volgende stap in mijn loopbaan. En het bevestigde nog eens dat ik op de goede weg zat. Die gesprekken zijn voor mij écht de bepalende stap geweest. Ik ben er zelfs zo van overtuigd, dat ik altijd het gesprek aan ga als mensen rechtstreeks of via een loopbaancoach contact met mij opnemen. Altijd. Omdat ik weet hoe bepalend het kan zijn voor het vervolg in je loopbaan.”

Stap 3: Aan de slag

“Als je goed weet wat je wil, kun je nauwkeurig je volgende baan zoeken of een andere keuze maken. Dankzij de gesprekken die ik voerde, koos ik er destijds voor om parttime te starten als zelfstandig fotograaf. Zo had ik enerzijds de zekerheid van een vaste baan en anderzijds de creatieve ruimte om mezelf te ontwikkelen tot waar ik nu sta. Ook dat is belangrijk: of je nu net als ik ondernemer wordt of ergens een mooie baan vindt: geef je jezelf de tijd om in die nieuwe rol te groeien.”

Heb je daarmee je ‘droombaan’ gevonden?

“De drie stappen die ik hiervoor noemde, zijn allesbepalend geweest voor de groei en het succes van mijn eigen onderneming. Daarmee doe ik nu elke dag wat ik het liefst doe, en wat het beste bij me past. En dat is ook mijn definitie van een droombaan.”
“Voor die droombaan is het wel belangrijk dat je je een leven lang blijft ontwikkelen. Die 3 stappen blijven bij mij terugkomen. Ik werk nu heel anders dan 5 jaar geleden en weet zeker dat dat over 5 jaar weer heel anders zal zijn. Maar wat niet verandert: dat ik zo elke dag de beste versie van mezelf kan zijn. Mijn carrière daardoor 100% in eigen hand heb. En dat is fantastisch!”

Zet jouw loopbaan op de rails met het Rangeerterrein

Wil je van baan veranderen en weet je niet goed welk werk en welke sector bij je past? Of twijfel je of je wel de juiste opleiding of werkervaring hebt? Het Rangeerterrein helpt je de stap te zetten naar de vrijetijdssector, techniek (bouw/installatie), logistiek en de zorg.
Het Rangeerterrein is een initiatief voor inwoners van Midden-Brabant en deelname is gratis. Meer weten en direct een adviesgesprek aanvragen? Ga naar Rangeerterrein.
Het Rangeerterrein is een initiatief van Werkgeversservicepunt Midden-Brabant en Leerwerkloket Midden-Brabant. Volg onze communicatie via Facebook, Instagram of Linkedin.