mail: info@rangeerterrein.nl

Rangeerterrein

Michael keek buiten zijn “bekende” wereldje en vond zijn droombaan

Dat een carrièreswitch niet altijd iets compleet anders hoeft te betekenen, laat het succesverhaal van Michael (46) wel zien. Alle kennis en ervaring die hij in eerdere banen opdeed, maakt dat hij nu bij De Rooij echt op zijn plek zit. En dat vindt zijn werkgever ook. Daarom heeft Michael net weer een nieuw contract aangeboden gekregen.

De basis voor dit succesverhaal wordt gelegd als Michael na de basisschool besluit LTS Metaaltechniek te gaan doen. Het botert misschien niet helemaal tussen hem en het schoolsysteem, maar techniek is hem op het lijf geschreven en lassen kan hij al snel als de beste. De praktijk blijkt voor Michael de beste en snelste leerweg.

Wat ben je na school gaan doen?

“Ik ben al vrij snel constructiewerk gaan doen. Veelal op locatie stalen constructies in elkaar lassen en monteren. Soms wisselde ik van baan om wat afwisseling te vinden of werkte een tijdje in de werkplaats. Dat zorgde ook voor afwisseling. Moest ik ineens TIG-lassen. Da’s best secuur werk, maar dat vond ik dan ook leuk om een tijdje te doen.”

Toch merkte je dat je iets anders wilde.

“Het is zwaar werk. En daardoor kreeg ik steeds meer last van mijn rug. En ik kon steeds minder mijn draai vinden. Het frustreerde me dat ik zorgvuldig en snel wilde werken, terwijl vaak verwacht werd dat ik minder zorgvuldig en gewoon veel sneller zou werken. Dat lag me niet. En dan ga je natuurlijk rondkijken. Maar ik merkte dat het toch best lastig was om buiten mijn ‘wereldje’ te kijken.”
“Het Rangeerterrein kan een kruiwagen voor je zijn, maar alleen als je bereid bent de kruiwagen mee te duwen.”

Je bent je gaan oriënteren via het Rangeerterrein. Hoe was dat?

“Mijn contactpersoon bij het UWV kwam met het idee van het Rangeerterrein waar je kosteloos (de overheid betaalt je kosten om deel te nemen aan het traject) kennis kan maken met werken in de logistiek, techniek, vrijetijdssector en zorg. En dat sprak me wel aan. Ik wist dat ik iets anders wilde, maar wat dan precies? En dat is nou precies waar het Rangeerterrein zo goed in is. Er hangt een informele sfeer en mensen zijn echt met je begaan. En tijdens de dag op het ontdekstation ontmoette ik veel mensen die tegen hetzelfde aanliepen: op zoek naar een andere baan in de techniek, maar misschien niet goed weten wat het aanbod is en wat je echt leuk vindt.”

Hoe kwam jij erachter wat je echt leuk vind?

“Dat weet ik nog goed. Het Rangeerterrein organiseerde een bezoek aan een ROC waarbij we ons konden oriënteren op alle mogelijkheden. En ik weet nog dat ik het lokaal voor Mechatronica binnenstapte en direct wist: dit is wat ik wil doen! Mechatronica is een combinatie van elektrotechniek, werktuigbouwkunde en meet- en regeltechniek. Het stukje werktuigbouwkunde had ik al onder de knie natuurlijk maar de combinatie met andere technieken maakte me direct enthousiast. Ik wilde leren, ik wilde vooruit.”

Hoe vond je vervolgens je droombaan?

“Samen met de mensen van het Rangeerterrein ben ik op zoek gegaan naar passende werkgevers. Zo raakte ik op een gegeven moment in gesprek met De Rooij staltechniek en merkte dat zij mensen graag kansen bieden. En wat eraan bijdroeg, waren de gesprekken die ik daar had. Niet om de hete brij heen draaien, maar gewoon zeggen waar het op staat. Daar hou ik van!”

Wat zou je mensen willen adviseren als ze willen veranderen, maar niet weten hoe of wat?
“Het kan moeilijk zijn om buiten de grenzen van je eigen wereldje te kijken. Daar moet je je wel bewust van zijn. En je moet natuurlijk écht willen veranderen. Het Rangeerterrein kan een kruiwagen voor je zijn, maar alleen als je bereid bent de kruiwagen mee te duwen.”

Zet jouw loopbaan ook op de rails met het Rangeerterrein

Wil je van baan veranderen maar weet je niet goed welk werk en welke sector bij je past? Of twijfel je of je wel de juiste opleiding of werkervaring hebt? Het Rangeerterrein helpt je de stap te zetten naar de vrijetijdssector, techniek, logistiek en de zorg.

Het Rangeerterrein is een initiatief voor inwoners van Midden-Brabant en deelname is kosteloos. Meer weten en direct een adviesgesprek aanvragen? Ga naar https://rangeerterrein.nl.