Het is een zonnige lenteochtend in mei als een nieuwe groep deelnemers van het Rangeerterrein zich in de Tilburgse Spoorzone verzamelt bij het Ontdekstation. Rob van Leeuwen, Adviseur Werk van het UWV zit er ook bij. Niet omdat hij net als de andere mensen in die ruimte zijn loopbaan op een ander spoor wil zetten. Hij zit er om die mensen op weg te helpen en vragen te beantwoorden.
Als iedereen goed en wel de techniekdag begonnen is met workshops technisch Lego en houtbewerking ziet Rob dat een van de deelnemers, een vrouw van ongeveer zijn leeftijd, opvallend enthousiast en actief meedoet. En ze heeft er nog kijk op ook zo te zien. Zou ze uit de techniek komen?
Hij raakt met haar in gesprek. En wat hij dan hoort…
“Tijdens het voorstelrondje hoorde ik dat ze altijd als schoonmaakster had gewerkt. In ons gesprek vertelde ze over haar scheiding, de opvoeding van haar 2 kinderen én alle klusjes in en om huis die ze zelf doet. Een tuinhek dat gemaakt moet worden, een verwarmingsketel die niet werkt, al die problemen lost ze zelf op.”
Het is zó mooi om mensen werkelijk te zien groeien.
“Het viel me al op dat ze er super veel aanleg voor had. Je zag haar die dag echt groeien. Eigenlijk wilde ze al heel lang de stap naar techniek zetten. Die ochtend op het Ontdekstation was het zetje dat ze nog nodig had.”
Observaties en gesprekken
Dat die dingen Rob opvallen, is geen verrassing. Met een sociaal-pedagogische achtergrond, 32 jaar ervaring bij het UWV en gespecialiseerd in hulpvragen van werkzoekenden die aanspraak maken op de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) en Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten (Wajong), weet Rob als geen ander talenten te zien en kansen te benutten. En dat is ook wat hij als observant bij het Ontdekstation doet.
“Op zo’n dag observeer ik deelnemers. Dan wil ik weten of ze feeling hebben met het vak, of ze oog hebben voor samenwerking, of ze enthousiast worden van wat ze daar zien en doen. We kijken naar zo’n 4 of 5 competenties in totaal. Maar verreweg het belangrijkste zijn de gesprekken die we voeren. Die geven de meeste informatie.”
Inzicht in talenten, mogelijkheden en kansen
Het Rangeerterrein biedt deelnemers inzicht in hun talenten, mogelijkheden en kansen op de arbeidsmarkt in de sectoren vrijetijd, techniek, logistiek en zorg. Maar dat wil niet zeggen dat het voor elke werkzoekende een match is. Rob legt uit waarom.
“We merken dat de problematiek van werkzoekenden die wij zien, steeds complexer wordt. Waar we vroeger mensen hielpen om na een burn-out weer aan de slag te gaan, merken we nu bijvoorbeeld ook de gevolgen van de coronapandemie. Mensen die fysiek en/of mentaal zo zijn geraakt dat ze nu letterlijk niets kunnen. Een eerste stap is dan inzetten van een reïntegratiebureau. Een volgende stap zou dan wel weer het Rangeerterrein kunnen zijn.”
Werkzoekenden weer in hun kracht zetten
Rob is opgeleid als hulpverlener. En ook al is het niet zijn taak om een sociale hulpverlener uit te hangen, hij doet niets liever dan werkzoekenden weer in hun kracht zetten met behulp van zijn kennis en ervaring. In de gesprekken die hij voert en de trainingen die hij geeft bij de oriëntaties van het Rangeerterrein.
“Het is zó mooi om mensen werkelijk te zien groeien. Nog één voorbeeld dan! Ik zat laatst bij het Rangeerterrein bij een workshop over groenvoorziening. In die groep zat een bedrijfsleider van een best wel groot bedrijf. Die pakte op een gegeven moment een bladblazer en ging hélemaal los. Die man vond het zo geweldig om gewoon even uit zijn hoofd te stappen, gewoon fysiek bezig te zijn. En ging dus serieus kijken naar een toekomst in de groenvoorziening. Nou, daar word ik ook enthousiast van hoor!”
Zet ook loopbanen op de rails met het Rangeerterrein
Ben jij werkzaam als Adviseur Werk of begeleid je op een andere manier werkzoekenden naar een nieuwe stap in hun loopbaan? Denk dan eens aan het Rangeerterrein. Het Rangeerterrein helpt werkzoekenden een stap te zetten naar de vrijetijdssector, techniek, logistiek en de zorg. Overweegt een werkzoekende een van deze sectoren? Meld hem of haar dan aan.
Wil je net als Rob werkzoekenden zo nu en dan begeleiden tijdens hun oriëntatie? Meld je dan aan als observant bij het Rangeerterrein via info@rangeerterrein.nl.
Het Rangeerterrein is een initiatief van Werkgeversservicepunt Midden-Brabant en Leerwerkloket Midden-Brabant. Deelname is kosteloos. Volg onze communicatie via Facebook, Instagram of Linkedin.