mail: info@rangeerterrein.nl

Rangeerterrein

Als Kim een twinkeling in de ogen van kandidaten ziet, weet ze: dit is een match!

als Kim een twinkeling in de ogen van kandidaten ziet

Kim Dalessi (37) is Adviseur Werk bij het UWV. Daarvoor werkte ze in de recreatie, de horeca, stond ze voor de klas en was ze vakgroepvoorzitter. Maar de rode draad in alles wat ze deed en doet: het werken mét mensen, vóór mensen. Zo raakte ze in haar huidige functie ook betrokken bij het Rangeerterrein.

Wat zou iedereen moeten weten over jouw werk?

“Dat iedereen zijn plek wil vinden in de maatschappij. ‘De meeste mensen deugen’ wordt weleens gezegd en dat is ook echt zo. De meeste mensen willen echt. Ik vind het heel belangrijk dat er goed naar mensen gekeken en geluisterd wordt. En dat is ook precies wat ik hier in Tilburg samen met mijn ca. 75 collega’s doe: kijken naar wat mensen écht nodig hebben, maatwerk leveren.”

Welke vormen van maatwerk kan het UWV bieden?

“Dat is echt heel breed. Mijn collega’s en ik komen echt een dwarsdoorsnede van de samenleving tegen. Enerzijds is er praktische begeleiding. Dat we iemand begeleiden bij het opstellen van een CV bijvoorbeeld. Maar het kan ook zijn dat iemands oude werk niet meer passend is en hij of zij zich moet oriënteren op iets anders. Het verschilt enorm. We merken dat maatwerk steeds belangrijker wordt.”

Waarom wordt maatwerk door het UWV steeds belangrijker?

“Door krapte op de arbeidsmarkt merken we dat de mensen die we nu helpen een intensievere begeleiding op maat vereisen. Zo zien we relatief meer mensen die een burn-out hebben gehad, vastgelopen zijn in hun werk, of mensen die zich een slag in de rondte solliciteren en er dan toch niet doorheen komen. En dan zijn er natuurlijk ook de mensen die al heel lang in dezelfde functie werken en bijvoorbeeld door een faillissement op straat komen te staan.”

Een van de maatwerkdiensten die het UWV succesvol aanbiedt, is het Rangeerterrein. Wat is de ideale kandidaat daarvoor?

“Het Rangeerterrein is bij uitstek geschikt voor functies op MBO-niveau. Daar passen kandidaten bij die intrinsiek gemotiveerd zijn en ervoor openstaan om nieuwe dingen te ontdekken. Je hoeft er niet compleet blanco in te gaan maar ik zie wel dat het het meest succesvol is als je het gewoon over je heen laat komen. Overigens kan het ook voorkomen dat mensen ontdekken dat het helemaal niet past. Ook dat is een stap vooruit.”

Je bent als Adviseur Werk zelf 2 dagen per maand aanwezig bij het Ontdekstation, de eerste fase van het Rangeerterrein Techniek. Wat zie je daar gebeuren bij mensen?
“Voor sommige mensen is het echt een brug te ver om bij een werkgever binnen te stappen. Bij het Rangeerterrein kunnen ze op een laagdrempelige manier ontdekken wat ze leuk vinden. Door samen te werken en in gesprek te gaan zie je dan mooie dingen gebeuren.”
“Als je kiest voor de sector Techniek begint dat al op de eerste dag bij het Ontdekstation. Iedereen stelt zich voor, vertelt waar ze vandaan komen en waar ze naartoe willen. En dan gaan we aan de slag met een workshop technisch Lego, gevolgd door bijvoorbeeld een workshop houtbewerking. Je ziet dan ineens die twinkeling in de ogen: dit is wat ze leuk vinden!”

Wat is het geheim van het Rangeerterrein? Waarom werkt het zo goed?

“Het grote voordeel van het Rangeerterrein is dat mensen echt kunnen ervaren of iets bij ze past. Niet individueel maar in een groep. Die ze het gevoel geeft dat ze niet alleen staan in hun zoektocht. Ik heb het idee dat mensen dankzij de persoonlijke begeleiding echt gezien en gehoord voelen. Dit is het maatwerk dat ik en mijn collega’s nastreven. En hoe wij iedereen helpen zijn of haar plek te vinden.”

Zet ook loopbanen op de rails met het Rangeerterrein

Ben jij werkzaam als Adviseur Werk of begeleid je op een andere manier werkzoekenden naar een nieuwe stap in hun loopbaan? Denk dan eens aan het Rangeerterrein. Het Rangeerterrein helpt werkzoekenden een stap te zetten naar de vrijetijdssector, techniek, logistiek en de zorg. Overweegt een werkzoekende een van deze sectoren? Meld hem of haar dan aan.

Wil je net als Kim werkzoekenden zo nu en dan begeleiden tijdens hun oriëntatie? Meld je dan aan als observant bij het Rangeerterrein via info@rangeerterrein.nl.

Het Rangeerterrein is een initiatief van Werkgeversservicepunt Midden-Brabant en Leerwerkloket Midden-Brabant. Deelname is kosteloos. Volg onze communicatie via Facebook, Instagram of Linkedin.