mail: info@rangeerterrein.nl

Rangeerterrein

Aan de slag als meubelmaker via het Rangeerterrein

Alex vond dankzij het Rangeerterrein zijn droombaan bij een meubelmaker
Alex (22) was als kind altijd al met hout bezig maar wilde graag écht in een houtwerkplaats aan de slag.
Dankzij het Rangeerterrein volgt hij nu een leer-werk traject bij een meubelmaker.
“Ga die stappen zetten richting werk. Je haalt er zoveel voldoening uit!”

Stap 1: kennismaken met de sector Techniek

Tijdens de oriëntatiedag voor de sector Techniek is het al raak. Alex wil graag eerst weten hoe het traject eruitziet. Maar voor hij het weet is hij ook al samen met de hele groep bezig met het bouwen van een stoel.
“Dat praktische sprak me heel erg aan. Je krijgt tijdens die bijeenkomst meer inzicht in wat je allemaal met hout en techniek kunt doen.”

Stap 2: de verdiepingsdag

Na die positief verlopen informatiedag worden Alex en de andere deelnemers uitgenodigd een kijkje te nemen op het ROC. Tijdens deze verdiepingsdag vertellen de begeleiders van het Rangeerterrein samen met de onderwijsinstelling hoe de komende weken van het traject eruit zien. In het geval van Alex betekent dat vier weken school, met halverwege die periode een week waarin diverse stagebedrijven worden bezocht.
“Ik heb drie verschillende stagebedrijven bezocht in die week. Er was een bedrijf in kunststof kozijnen, een interieurbouwer voor fastfoodketens en een bedrijf dat meubels op maat maakt.”

Stap 3: Aan de slag

Na de verdiepingsdag start het scholingsprogramma op twee locaties. Één dag in de week bij het Entreecollege aan de Westermarkt in Tilburg. De andere dagen bij ROC Stappegoor waar Alex gelijk de handen uit de mouwen steekt.
“Tijdens de lesweek werk je de ene dag met massief hout en de volgende dag met plaatmateriaal. Je leert veel over verschillende handgereedschappen…het gebruiken van grotere machines leer je op de werkvloer. De docenten zijn fijn en geven goede uitleg over hoe je om moet gaan met het gereedschap.”

Aandacht voor persoonlijke omstandigheden

Elke persoon is anders. Elke situatie is anders. Daarom houdt het Rangeerterrein in de begeleiding rekening met persoonlijke omstandigheden. Ook in het geval van Alex. Bij zijn aanmelding heeft hij een gesprek met een begeleider waarin hij zijn achtergrondverhaal goed kan vertellen. En dat is later in het traject heel waardevol.
“Met die informatie bemiddelen ze bij het zoeken naar een goed stagebedrijf, waar ik afspraken mee kan maken, die passen bij mijn specifieke situatie.”

Een stage op maat

Na het opleidingstraject begint Alex aan zijn stage. Een begeleidster van het Rangeerterrein gaat met hem mee als hij op gesprek gaat bij Meubels Op Maat, het stagebedrijf.
“Ik loop drie dagen in de week stage, zes weken lang. De duur van het traject is voor iedereen anders. Het is afhankelijk van je situatie, maar ook van je werkervaring. Ik werk bij mijn stagebedrijf in het hele traject, van boomstam tot meubel. Ik heb zelf gevraagd om meer afwisseling in mijn werk dan alleen schuren of zagen. Zo breng ik bijvoorbeeld ook bestellingen rond in de bus. Dan wordt het werk nooit eentonig!”

Laat je helpen om stappen te zetten naar nieuw werk

Alex is superenthousiast en raadt iedereen die aan de slag wil het traject van het Rangeerterrein aan.
“Als je graag iets met bijvoorbeeld techniek wil gaan doen, is dit een hele fijne opstap. Als het traject van het Rangeerterrein er niet was geweest, was ik waarschijnlijk op een andere manier gaan kijken naar wat er mogelijk is. Maar nu heb ik een opstapje gekregen. Of beter gezegd, een soort van tussenstap. Het Rangeerterrein heeft connecties en een groot netwerk. Dus dat geeft ook veel meer mogelijkheden. Voor veel mensen die willen starten in een nieuwe richting, is zoeken naar werk lastig en spannend. Dat is het voor mij ook. Maar ik zeg juist: “Laat je helpen om die stappen vooruit te maken, richting werk, in plaats van alles maar te houden zoals het is. Je haalt er zoveel voldoening uit!”

Net als Alex meedoen met het Rangeerterrein?

Denk je dat het Rangeerterrein iets voor jou is? Doe dan gratis mee! Wacht niet langer en meld je aan. Dan maak je op een leuke en gemakkelijke manier kennis met verschillende soorten werk in de logistiek, techniek, vrijetijdsbranche of zorg.